Formanden har ordet

POLITIK. Replik til Christian Juhls læserindlæg d. 19. april i Midtjyllands Avis: Udenrigspolitik i sneglefart. Bragt i Midtjyllands Avis d. 26. april 2024.

Den nuværende krig mellem Israel og Hamas er en forsvarskrig, hvor Israel er tvunget ind i en krig, som de ikke har ønsket men på baggrund af Hamas gentagne angreb på civilbefolkningen i Israel som kulminerede med en af de værste terrorangreb verden har set 7. oktober, hvor civile Israelere på den mest bestialske måde, man kan forestille sig, blev myrdet eller voldtaget og taget som gidsler. Derfor skal Israel selvfølgelig forsvarer sin befolkning.

Verdenssamfundet herunder FN burde for længst havde aflæst Hamas agenda. Hamas har på ingen måde lagt skjul på, at de ønsker Israels udslettelse.

Siden 2006 hvor Israel trak sig helt ud af Gaza og overlod ansvaret til palæstinenserne, har Hamas gentaget og gentaget deres terrorangreb rettet mod civile i Israel med blandt andet flere tusinde missiler.

At Christian Juhl kalder Israel en besættelsesmagt er forkert. Det var Israel, der sagde ja til en to-statsløsning i 1947 og den arabiske verden, der sagde nej og valgte krigen frem for dialogen.

Da der aldrig har eksisteret en selvstændig palæstinensisk stat, er det der kaldes Vestbredden og Gaza oprindelig gammelt jødisk land lige nu afgrænset af de våbenlinjer som opstod efter 1967 krigen hvor netop FN lagde op til land for fred.

At Christian Juhl kalde Israel den angribende part efter 7. oktober er en manipulerende og forkert formulering. Hvordan skulle Israel reagere på dette voldsinferno?

At Hamas bruger sin egen befolkning i et kynisk spil, hvor gidsler og civile udgør en frontlinje, er uacceptabel og verdenssamfundet burde med fast stemme kræve, presse og fordømme Hamas.

Men nej i stedet bliver Israel udsat for pres. Husk at der var en våbenhvile frem til 7. oktober, som Hamas bevidst valgte at bryde med de konsekvenser, der fulgte og følger.

Hamas kan til enhver tid skåne civile ved at frigive gidslerne og stoppe volden, nedlægge våbnene – men nej, død og terror er i Hamas’ DNA.

At Sydafrika har indklaget Israel for ICJ og Christian Juhl forventer at den danske regering entydig støtter op er problematisk. Jeg stiller spørgsmål til anklagerne herunder det entydige negative fokus på Israel og den manglende ret for et suverænt demokratisk lands til selvforsvar mod en terrororganisation.

At forsøge at isolere Israel er et signal, der kun ses som en sejr for de udemokratiske kræfter, der støtter terrororganisationen Hamas. Mit ønske er at gidslerne sættes fri, volden stopper og en fred med gensidig respekt og anerkendelse vil blive skabt via dialog – men så længe Hamas eksisterer, vil truslen om gentagelse af 7. oktober altid være uhyggelig nærværende.

Henrik Chievitz

Formand for Fælleskomitéen for Israel